Friday, November 13, 2009

Ketam lemak kuning my style

Lain org lain resipinya....ini ler caraku. Wlupun simple.. yg penting rasanya pasti ada ummppp. Apa-apa pun layan resipi ni dulu ye....

Bahan2 A: Di blend
  • 1 1/2 bwg besar
  • 2 biji bwg putih
  • 5 biji cili padi (ikut kepedasan)
  • 1 inci kunyit
  • 1 kotak kecil santan segera + air
  • 3 sudu besar rempah kari ikan (adabi)

***************************************

Bahan2 B:

  • 3 ekor ketam (di potong 2)
  • 1 btg serai (di titik)
  • sehelai daun kunyit (di carik2)
  • 2 biji kentang (belah 4)
  • bahan perasa (garam, gula & pak aji)
Cara2:
  • Masukkan bahan blend, serai, daun kunyit & kentang dlm periuk, kacau sehingga kentang hampir empuk, kemudian masukkan bahan perasa dan ketam tadi. Agak2 dah masak boleh ler di angkat. Selamat mencuba...

Wednesday, November 11, 2009

Kek sarang lebah @ kek gula hangus



Kek ni mmg febretku sejak kecik......dulu selalu mintak mak buatkan, now dh blaja & pandai buat sendiri. Lagipun kek ni lerrr... di antara kek yg senang sesgt nk buat, resipi pun simple je. Kuar je oven... x sabor nk ngapppp. Kt kg mak selalu buat yg versi kukus......pun sooodap, tp sejak 2 menjak ni seleraku lebih suka yg versi bakar plk. Pantang klu teringin mesti buat. Resepi kek ni lieza sarawak yg kasi. Tapi dh lupa ler nk type balik....heheheee...apapun TQ lieza.
Rupanya ramai gak penggemar kek ni, t'masuk ler MIL, dan kengkawan kt ofis tu. Klu buat sebiji mmg x cukup......sekali zappppp je dh abissss.....utk kengkawan nti ler den buet lagi yooooo.......tguuuu

Thursday, November 5, 2009

Murtabak popia inti sardin




...masa dok cari resipi, ternampak ler kt umah mat gebu murtabak popia dia, terus terliur. tgk abg mat kita guna kulit popia je. Kebetulan kulit popia ada lagi belen raya aritu. Maka.... jd ler murtabak sardin ku. Rupanya senang sgt membuatnya. Tingat masa my darling makan kt kedai mamak, tu ler yg jd inti sardin tu....hehehehe.
Bahan2
1 tin kecik sardin
2 labu bwg besar, 2 biji bwg putih.
1 btg kayu manis
1 sudu besar rempah kari ayam adabi
1 sudu kecil perahan limau
garam/perasa
3 biji telur
myk utk menggoreng
Cara membuatnya:
  1. Sardin tu buat je sambal sardin cam biasa cuma kelainannya masukkan kayu manis masa menumis & kari, yg lain sumer sama. Apabila sardin dh msk, angkat & campur dgn telur.
  2. Kemudian boleh ler letakkan inti atas kulit popia & lipatkan.
  3. Goreng menggunakan myk sikit, anggaran dlm 1 sudu kecil myk. Selamat mencuba.
Untuk Kuah
  1. Bwg besar di mayang nipis & campurkan cuka, garam dan gula. Boleh juga mkn dgn kari.

Monday, November 2, 2009

Bamboo Desa Cafe

















Alhamdulillah, syukur ke hadrat ilahi kerana cafe kami ini telah pun beroperasi selama 10 bulan. Harapan kami agar cafe ini beroleh sukses selamanya...amin. Kepada kengkawan yang ingin mencari kelainan, datanglah ke "BAMBOO DESA CAFE" ia terletak berhampiran UITM Shah Alam, Section 7 (Sila rujuk address dlm gambar di atas). Nikmatilah Menu Special kami Nasi Goreng Ala Desa dan beraneka Jus Jumbo (air buah gelas besar) dan pelbagai menu2 lain di antaranya Nasi Kerabu & Nasi Berlauk Kelantan Style. Tomyam, sup, mee, mihun, siakap special...dan mcm2 ada.
Eh eh eh buat promosi lah plk......jangan mareeeeeee ekkkkk. Alah....apa org tua kata...sambil menyelam minum air....hehehe. Sape2 yg ingin ke Shah Alam sudi sudikanlah......singgah & menjamu selera di cafe kami ye. Salam 1 Malaysia....