Thursday, April 28, 2011

Petua Mencuci Hati oleh YBhg. Datuk Dr. Hj Fadzilah Kamsah

Segala aspek kehidupan ini bermula daripada hati. Oleh itu di bawah ini ada beberapa cara bagaimana hendak mencuci hati. Diolah oleh pakar motivasi YBhg.Datuk Dr. Hj Fadzilah Kamsah.

1) Dirikan solat dan banyakkan berdo'a - Ini adalah salah satu kaedah yang sungguh berkesan. Semasa berdo'a turut katakan "Ya,Allah jadikan hatiku bersih"

2) Selawat keatas Nabi Muhammad s.a.w paling minima 100 X sebelum tidur, Ini merupakan satu pelaburan yang mudah dan murah. Disamping dosa2 diampunkan, otak tenang, murah rezeki, orang sayangkan kita dan mencetuskan semua perkara kebaikan.
3) Solat taubat - Selain daripada memohon keampunan, dapat mencuci hati dan menenangkan minda.

4) Membaca Al-Quran - Selain dapat mencuci hati juga menenangkan jiwa, penyembuh, penenang, terapi. Sekurang-kurangnya bacalah "Qulhu-allah" sebanyak 3X.

5) Berma'af-ma'afan sesama kawan setiap hari - Semasa meminta maaf perlu sebutkan.

6) Bisikan kepada diri perkara yang positif - Jangan sesekali mengkritik, kutuk diri sendiri, merendah-rendahkan kebolehan diri sendiri. katakan lah "Aku sebenarnya......(perkara yang elok-elok belaka)

7) Program minda/cuci minda - Paling baik pada waktu malam sebelum tidur, senyum, pejam mata, katakan di dalam hati "Ya, Allah cuci otak aku, cuci hatiku, esok aku nak jadi baik, berjaya, ceria, bersemangat,aktif, positif". Menurut kajian saikologi, apa yang disebut sebelum tidur dapat dirakamkan sepanjang tidur sehingga keesokan harinya - CUBALAH!!

8) Berpuasa - Sekiranya dalam berpuasa terhindar dari melakukan perkara-perkara kejahatan.

9) Cuba ingat tentang mati (Sekiranya hendak melakukan sesuatu kejahatan, tidak sampai hati kerana bimbang akan mati bila-bila masa)

10) Kekalkan wuduk

11) Bersedekah

12) Belanja orang makan.

13) Jaga makanan - jangan makan makanan yang subhat

14) Berkawan dengan ulama

15) Berkawan dengan orang miskin (menginsafi)

16) Pesan pada orang, jadi baik

17) Menjaga pacaindera (mata, telinga, mulut...dsb), jangan dengar orang mengumpat.

Sekian Wassalam....

Tuesday, April 26, 2011

Pulut Kuning & Rendang Ayam Saljuputih

Pulut kuning buat semalam lg, baru ni berkesempatan nk N3. Mood nk mengN3 tetiba merudum dari hari sabtu lg. Ini sumer kes hp kesayangan ku hilang, tak tahu jatuh kt ner. Sedih gilerrr beb....hp tu mmg "sentimental value" hadiah dari my darling sempena besdayku. adusssssss...sedihnya. Nak mkn pulut pun x ada selera.
Di sini juga di sertakan resepi rendang ayam & pulut kuning saljuputih.....utk rujukan kengkawan semua. Selamat mencuba.

Rendang Ayam Saljuputih
Seekor ayam potong kecil (bersihkan/toskan air - lumur ngan halia)
Goreng ayam separuh masak @ kekuningan & ketepikan.

Bahan2 blend
3 biji bwg besar @ 15 biji bwg merah
5 biji bwg putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
1 inci kunyit
1 helai daun kunyit
5 helai daun limau purut
2 batang serai
15 biji cili kering - ikut kepedasan masing2
5 biji cili padi - ikut kepedasan masing2
1 sudu kecil jintan manis }
1 sudu kecil jintan putih } jika suka - x letak pun x per
1 sudu kecil ketumbar }
*********************************************************
1 senduk minyak utk menumis
2 kotak kecil santan ayam brand (kotak biru)
1 senduk kerisik (saljuputih guna kelapa kering & goreng tanpa myk smpi jd perang & blend)
2 helai daun kunyit (hiris halus)
Bahan perasa (garam, gula pasir & gula melaka)

Cara2: Panas minyak & tumis bahan blend hinga naik minyak. Mskkan santan & kacau hingga sebati lebih kurang 10 minit, masukkan bahan2 perasa. Kemudian masukkan ayam & biarkan kuah jd pekat & barulah letak kerisik. Last sekali masukkan daun kunyit yg di hiris halus & kacau sebati. Suaikan rasa & boleh ler angkat.
Tapi pada sape yg penah tgk chef wan buat rendang, ada dia letak perahan limau, jika suka boleh mskkan. Tapi saljuputih x letak pun.

Pulut Kuning Saljuputih
Beras Pulut rendam dgn serbuk kunyit & asam keping selama 1/2 jam & toskan. Kemudian mskkan beras pulut, serbuk kunyit (sikit je), daun pandan, secubit garam & air dlm rice cooker. Air sikit je agak melepasi pulut & mskkan/tanak pulut mcm msk nasi. Jika suka boleh letak santan. Tp saljuputih x letak pun santan dlm pulut nih, takut kolestrol tinggi woooo.....dh la dlm rendang ada santan & mcm2...

Petua Saljuputih....
* Utk rendang ayam - ayam di goreng terlebih dahulu supaya ayam tidak mudah hancur
& tidak mudah basi.
* Bg mereka yg nk buat rendang daging, daging hendaklah di masukkan lebih awal
supaya daging empuk & tidak keras.
* Tujuan masukkan asam keping dlm rendaman beras pulut/serbuk kunyit supaya kaler
menyerap kt beras tu. nk tahu cuba ler....(ini petua org dulu2)

Thursday, April 14, 2011

Popiah Simple


Mlm ni layan popiah goreng jerr ler. Sajer nk mghabiskan popiah frozen yg buat 2 minggu lepas.
Itu pun ada 6 ketuiiii je lg. Intinya pun sempoiii sgt, just tumis bwg putih/bwg besar, pastu mskkan isi udang, perasa, parutan carrot & taugeh je. If letak sengkuang lagi sedap, tp disbbkan stok sengkuang dh abis, letak apa yg ada je. Dh msk boleh angkat & biarkan ia sejuk sblm gulung ngan kulit popiah.

Wednesday, April 13, 2011

Ada Kupang Di Sebalik Macaroni

Biasa kita dgr ada udang di sebalik mee....tp yg ni lain plk bunyinya...hehehe... apapun layan jelah menuku mlm ni. Buat pun simple je, janji leh lepas tekakku & my hby. Kebetulan plk kupang ada sikit lagi, so buat ler sikit utk alas perut.

Cara pun simple sgt. Macaroni di rebus 5-7 minit & toskan, dlm kuali tumis 2 ulas bwg putih & 1/2 biji bwg besar dgn myk zaitun, mskkan 3 sudu mkn susu segar, serbuk lada hitam, garam & kupang. Last sekali mskkan macaroni, oregano & parmesan cheese. Siapppp...

Petua Kecantikan

Amalkan petua2 nih ye.....

1. Bangun pagi jam 5.30 pagi, jgn terus bangun, tp mengiring ke
kiri/kanan dan tekan tapak tangan ke tilam (jika mgiring ke kanan tekan
tapak tangan kiri, begitulah sebaliknya) & bangun perlahan-lahan. Lunjurkan kaki & bongkok ke depan & cuba capai jari kaki dgn mghulurkan tangan & buat ler apa2 senaman ringan.

2. Minum segelas air masak & baca Al-Fatihah dahulu & minum. Slps mandi & Solat Subuh, minum segelas lagi & baca Al-Fatihah dahulu sblm minum & sblm pergi kerja (minum 3 gelas sebelah pagi. Insyallah, akan mendapat merasa segar & bertenaga).

3. Bagi wanita yang berumur 30++ tahun ke atas, selepas mencuci muka & memakai toner, sblm memakai pelembab, sapukan SERUM dahulu supaya liang-liang roma tak terbuka luas. Apabila makan, makan satu senduk nasi shj & lebihkan sayur-sayuran hijau.

4. Semasa Period, hari pertama hingga kedua mandi dgn air suam dan minum air suam. Sepanjang Period, jgn minum air bergas, kopi, nescafe, teh & jgn makan benda2 sejuk seperti:- kekacang, sayur menjalar, kobis, terung, taugeh, peria, bayam, kangkong,
makanan laut, Bawal Hitam, Ikan Kembong, Ikan Terubuk.

5. Jika perut berasa lapar, makan buah-buahan manis mcm epal, betik, lai, dll.

6. Dalam seminggu makan ayam/daging, 2 kali sahaja, lebihkan makan ikan.

7 Amalkan MANDI SUSU, caranya :
• Beli susu segar dlm kotak @ bancuhan susu tepung
• Sapu susu seluruh muka & badan
• Biarkan kering
• Bilang dgn sabun dan air.
( Mandi susu boleh memutihkan & mghaluskan kulit)

8. Seminggu sekali / Selepas Haid, MANDI REMPAH
• Halba )
• Jintan Manis )
• Jintan Putih )
• Kulit Kayu Manis ) Rebus dan tapis, campur air suam. Hampasnya lumur pada
• Bunga Cengkil ) badan & airnya mandi pada bilasan akhir
• Serai wangi )
• Daun Pandan )

9. MANDI BUNGA (Pada bila-bila masa)
• Bunga Ros 3 kuntum )
• Bunga Melor 3 kuntum ) Campur ke dlm air & mandi pada bilasan akhir
• Daun Pandan )
• Serai wangi )

10. RAWATAN RAMBUT
* Sapu santan di kepala & bungkus dgn tuala selama 20 minit. Jika rambut berminyak, campurkan santan dgn limau nipis / asam jawa.
* Rawatan panas untuk rambut :
* Sapu minyak kelapa pada rambut. Celup tuala ke dlm air panas & bungkus kepala selama 10 minit.
• Untuk mewarnakan rambut, gunakan Inai serbuk, campurkan teh satu sudu (jika inginkan rambut merah) & campurkan kopi satu sudu (jika inginkan
rambut hitam). Bancuh dgn air panas. Bila telah sejuk pecahkan telur 1 biji & kacau rata sblm disapu ke rambut. Biarkan sekurang-kurangnya 4 jam utk hasil yang memuaskan.

11. RAWATAN DI TENGKUK, BAWAH KETIAK, BELAKANG LUTUT, CELAH KELANGKANG DSB.

• Susu segar ( satu kotak) campur dgn badam/Oat & gosok di tempat2 tersebut setiap hari.
* Jika blend carrot/apple @ apa2 buah utk jus, simpan hampas untuk scrub kt muka & seluruh badan.

12. VITAMIN ? Ambil :
• EPO (Evening Primrose Oil ? Boleh dibeli di farmasi) ? Vitamin E
• Vitamin C
• Iron (Jika ada darah tinggi tidak digalakkan).
( Makan vitamin selepas makan)

RESEPI UNTUK KESIHATAN

Carrot Sandwich
• Rebus carrot, lenyekkan.
• Sapu sedikit mayonis dan carrot yg telah dilenyek pada roti.

Salad Sandwich
• Salad (Potong kecil-kecil)
• Sedikit mayonis
• Timun yang dihiris nipis
• Telor rebus

Jom kita "spa" kt umah........

Monday, April 11, 2011

Kek Pelangi

Dah lama x buat kek pelangi cam ni, so baru2 ni kebetulan dok godek2 koleksi resepi teringin plk nk buat. Ini ler antara kek yg paling senang nk buat dgn bahan yg paling simple. Org dulu2 zaman mak2 kita mmg suka buat kek nih terutamanya masa raya, boleh di katakan femes jgk ler. Tapi...bila nk di bandingkan dgn kek moden skrg, kek ni lagi sedap sebenarnya.......

Izinkan saya kopipes je CK....

Kek Marble
sumber: Cendanakasih.blogspot.com

Bahan-Bahan
• 80gm mentega (dicairkan)
• 200 g gula halus
• 190gm telur (pecahkan dalam mangkuk dan timbang)
• 250 gm tepung kek*
• 1 camca teh baking powder*(*disatukan dan diayak)
• 75ml susu cair
• 1 sudu kecil ovalet
• pewarna yang disuka
• 1 sudu besar serbuk koko

Cara membuatnya
1. Pukul gula dan telur sampai kembang. Kemudian masukkan ovalet, pukul lagi
2. Perlahankan speed dan masukkan tepung sedikit demi sedikit berselang seli dengan susu.
3.Bahagi adunan mengikut warna yang dikehendaki. CK buat 3 warna
4.Satu bahagian dicampurkan serbuk koko dan digaul rata.
5.Tuang adunan dalam tin yang dilenser dengan mentega dan dialas dengan kertas minyak.
6. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 30-40 minit
6. Sejukkan 5 minit sebelum dikeluarkan dari tin. Sejukkan sepenuhnya dan boleh dipotong dan dihidangkan.

Sunday, April 10, 2011

Kerabu mangga & Udang Msk Lemak Berjintan




Udang msk lemak berjintan ni resepi kak umi kuantan yg femes tu. Hby kata mabelessss, dia bg 5 star. Tima ksh k umi resepi yg sedap ni.