Saturday, July 30, 2011

Kerabu Daging Bunga Kantan




Jom kita tgk bhn2nya....

200g daging hiris nipis (mskkan daging & air dlm pressure cooker & rebus hingga empuk lebih kurang 15 minit)- angkat & toskan.

Bhn Blend - sedikit air rebusan daging, 1 biji bwg besar, 5 biji cili padi, 2 sudu besar belacan bakar, 1 ulas bwg putih bakar, 1 biji limau kasturi (blend dgn kulit lagi sedap).

Bhn hirisan - 7 biji cili padi potong nipis, 3 biji bawang merah, timun jepun di potong pjg 2cm, sekuntum bunga kantan, 1 biji tomato (potong dadu).

Mskkan bhn blend & bhn hirisan ke dlm mangkuk & mskkan daging. Boleh juga tambahkan perahan limau @ cuka @ air asam jawa jika kurang masam. Jgn lupa...suaikan rasanya dgn gula & garam. Gaulkan hingga sebati & masukkan dlm peti ais lebih kurang 2 jam supaya daging mesra dgn air asamnya. Selamat mencuba....

Mee Goreng Simple



Caranya senang je just tumis bwg putih, letak cili giling + cili padi (kasi pedas sikit), sos tiram, kicap pekat, sos tomato & perasakan ngan garam/gula. Letak isi udang & ayam. Sayur saya x letak pun sbb my darling x suka sayur dlm mee goreng. Just letak hirisan timun jepun je. So jd ler mee goreng simple....

Roti Sosej



Sunday, July 17, 2011

Souvenir dari Kak Wani....



.....dh tahu saljuputih suka masak....mmg sesuai ler. TQ Kak Wani for the souvenir.

Kuih cara lagi....



Jom tgk resepinya.....
Bhn2:-
1 cwn tpg gandum
2 cwn santan (kali ni saya guna 1 cwn santan + 1 cwn air + 2 sudu besar susu tepung anlene)- wlupun letak bancuhan susu rasa ttp sama....
1 biji telur
Secubit garam
Pewarna hijau @ kuning
2 sudu mkn minyak jagung @ butter di cairkan
1 sudu teh esen vanila
*gula

Cara membuatnya:-
Blend sumer bahan kecuali *gula, kemudian tapis agar adunan tak berketul. Sapukan acuan dgn minyak & boleh tuang dlm acuan. Masukkan 1/2 dlm acuan, pastu letak gula sikit dan tambah sikit lg adunan & tutup jap dgn tutup piyuk. Lepas 2 minit dh leh angkat.

Kek kukus Hawke Flake + Prune



Sunday, July 3, 2011

Cheese Tart


Malu ler nk n3 cheese tart nih, comot semacam je....almaklum ler baru blaja buat. hehehe....apapun layan jelah.