Sunday, August 14, 2011

Puding Mangga



Stew Daging



Mmg sedap stew daging nih.....boleh juga cicah dgn roti @ roti puri. Tima kasih pd Hana & Kak Raidah. Izinkan saya kopipes ye..

RESEPI STEW DAGING
asal : resepi.raidah
source : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan:

* 500gm daging lembu/kambing ~ bersihkan dan potong kiub
* 2 biji bawang besar ~ potong dadu
* 5 ulas bawang putih (jgn hiris/potong, sebiji2)
* 2 sudu pes bawang - resepi di bawah
* 1 batang lobak merah ~ potong dlm 1 inci
* 2 biji kentang ~ belah 4
* 2 helai daun bay
* 2 sudu tepung gandum - hana letak 1 sudu makan je
* 1 sudu kecil serbuk lada hitam
* Garam dan gula
* Sedikit daun bawang, sup dan bawang goreng ~ utk hiasan
* Minyak untuk menumis
* Air secukupnya.

Cara-cara

* Panaskan minyak didalam periuk tekanan(pressure cooker) atau periuk yg sesuai. Gaulkan daging bersama serbuk lada hitam dan gorengkan daging lebih kurang 10-15 minit atau daging keperangan. Kemudian angkat daging.
* Tumiskan bawang putih, merah dan daun bay. Kemudian masukkan pes bawang dan tepung gandum, kacau rata.
* Masukkan semula daging dan air secukupnya, kacau rata. Tutup periuk dan masak selama 1 1/2 hingga 2 jam(kalau menggunakan periuk tekanan, masak selama 20 minit).
* Kemudian tambahkan kentang dan lobak. Tutup dan masak lagi selama 20minit atau sehingga sayuran empuk/lembut.
* Perasakan dengan garam secukup rasa dan sedikit gula. Hidangkan dengan ditaburkan dgn bawang goreng, daun sup dan daun bawang.

Nota Kak.Raidah:
***Saya tidak menggunakan sebarang perasa(MSG/stok ayam) dlm masakan saya. Saya menggantikan dgn gula serta menggunakan bawang yg banyak dlm setiap masakan.

Monday, August 8, 2011

Daging Goreng Rempah



Bhn:
300g daging batang pinang

Bhn Blend
1 inci halia
1 inci kunyit
3 biji bwg putih
1/2 sudu kecik jintan manis
1/2 sudu kecik jintan putih
1 sudu besar kari ayam/daging (saya guna brand adabi)
1 sudu kecik kari ikan (adabi jugak)
1 cwn air
**********************************************
1 biji bwg besar (hiris nipis)
5 biji cili padi (ikut kepedasan masing2-pedas lagi sedap)
1 biji merah @ hijau
Kacang pjg } potong serong
Jagung muda }
1 senduk kecik minyak
garam/gula

Cara:
Masukkan daging, garam & bhn blend dlm koli. Masak hingga daging empuk & air hampir kering, kemudian mskkan minyak & kacau lebih kurang 3 minit. Suaikan rasanya dgn garam & gula. Last sekali bolehlah masukkan hirisan bwg besar, cili, kcg pjg & jagung muda. Kacau jap & boleh angkat. Hidang bersama nasi panas & tambahan menu2 lain. Selamat mencuba.