Thursday, November 5, 2009

Murtabak popia inti sardin




...masa dok cari resipi, ternampak ler kt umah mat gebu murtabak popia dia, terus terliur. tgk abg mat kita guna kulit popia je. Kebetulan kulit popia ada lagi belen raya aritu. Maka.... jd ler murtabak sardin ku. Rupanya senang sgt membuatnya. Tingat masa my darling makan kt kedai mamak, tu ler yg jd inti sardin tu....hehehehe.
Bahan2
1 tin kecik sardin
2 labu bwg besar, 2 biji bwg putih.
1 btg kayu manis
1 sudu besar rempah kari ayam adabi
1 sudu kecil perahan limau
garam/perasa
3 biji telur
myk utk menggoreng
Cara membuatnya:
  1. Sardin tu buat je sambal sardin cam biasa cuma kelainannya masukkan kayu manis masa menumis & kari, yg lain sumer sama. Apabila sardin dh msk, angkat & campur dgn telur.
  2. Kemudian boleh ler letakkan inti atas kulit popia & lipatkan.
  3. Goreng menggunakan myk sikit, anggaran dlm 1 sudu kecil myk. Selamat mencuba.
Untuk Kuah
  1. Bwg besar di mayang nipis & campurkan cuka, garam dan gula. Boleh juga mkn dgn kari.

No comments:

Post a Comment