Saturday, March 5, 2011

Menu Lunch Hari ni - Siakap Bakar Portugis & Lemak Kuning Rebung Fresh + Udang

sebelum msk oven nih....pink2 kaler tu hirisan bunga kantan & di tambah dgn hirisan daun kunyit.

fresh dari oven....aromanya....waduh2...hby kata x sabar nk mkn....hehehehe. Dh byk kali buat ikan bakar cam ni, tp hby kata x jemu2. Saya penah tgk DTS-Mat Gebu buat ikan bakar mcm ni, ada gak persamaannya, cuma ada sikit tambahan bahan2 lain je. Apapun tima kasih pd DTS-Dapur Tanpa Sempadan kerana menjadi sumber rujukan saya juga.

Jom layan resipi.....
Sekor ikan siakap belah mcm butterfly (bersihkan & lumurkan dgn perahan lemon @ asam jawa @ limau kasturi) - saya guna asam jawa.
*1/2 inci lengkuas
*1/2 inci kunyit
*1/2 inci halia
*2 biji bwg besar merah @ 10 biji bwg merah
*4 ulas bwg putih
*1 sudu kecil belacan
*10 biji cili kering
*5 biji cili padi,
* 1 @ 2 biji limau kasturi (buang biji, blend dgn kulitnya sekali)
*sehelai daun kunyit
*1/2 biji bunga kantan
*5 helai daun limau purut

1 helai daun kunyit utk di hiris } di tabur atas ikan
1/2 biji bunga kantan di hiris } masa nk bakar
2 helai daun pandan jika ada)utk buat alas ikan. Alas dgn daun Pisang pun boleh jgk.

Caranya : Blend sumer bahan bertanda (*) dan tumis hingga masak & naik minyak. Suaikan dgn gula, garam & perasa & angkat. (jd mcm kuah ikan sambal)
Lumurkan ikan dgn sambal kita yg kita buat td. Salut dulang pembakar dgn aluminium foil, kemudian susun daun pandan & daun kunyit.
Letak ikan yg di lumur dgn sambal atas daun2 td. Pastu taburkan hirisan bunga kantan & daun kunyit & siap utk di bakar. Bakar selama 1/2 jam (180*C). Siakap Bakar Siappppppp.

*Jika bakar guna kuali pun boleh, alas dgn aluminium foil & daun pisang & tutup dgn daun pisang senang nk angkat & terus letak dlm pinggan.

Masak lemak rebung...yg ni x pyh letak resipi....sumer dh tahu kan.

No comments:

Post a Comment