Friday, November 13, 2009

Ketam lemak kuning my style

Lain org lain resipinya....ini ler caraku. Wlupun simple.. yg penting rasanya pasti ada ummppp. Apa-apa pun layan resipi ni dulu ye....

Bahan2 A: Di blend
  • 1 1/2 bwg besar
  • 2 biji bwg putih
  • 5 biji cili padi (ikut kepedasan)
  • 1 inci kunyit
  • 1 kotak kecil santan segera + air
  • 3 sudu besar rempah kari ikan (adabi)

***************************************

Bahan2 B:

  • 3 ekor ketam (di potong 2)
  • 1 btg serai (di titik)
  • sehelai daun kunyit (di carik2)
  • 2 biji kentang (belah 4)
  • bahan perasa (garam, gula & pak aji)
Cara2:
  • Masukkan bahan blend, serai, daun kunyit & kentang dlm periuk, kacau sehingga kentang hampir empuk, kemudian masukkan bahan perasa dan ketam tadi. Agak2 dah masak boleh ler di angkat. Selamat mencuba...

1 comment:

  1. salam kenal & ziarah

    sedap nya lemak ketam...dah lama tak mkn ketam..terliur bila tengok ketam tu...

    ReplyDelete