Friday, May 27, 2011

Puding Gula Hangus @ Puding Caramel

Puding Gula Hangus ni atau nama glemernya Puding Caramel menjadi puding febret saljuputih......sejak dulu, kini & selamanya. Mmg sedap....manis pun ala manja2 gitu. Nak kurangkan manis pandai2 ler adjust sendiri. Lagipun x elok selalu mkn manis2 nih...karang penyakit x di undang plk yg dtg...
Sejukkan dlm peti ais pastu mkn bersama buah2an campur dlm tin tu.....fuhhhhh sure lagi sedap. Dessert gini mmg sesuai dgn cuaca panas cam skrg nih. Meh layan dessert & semak resepinya:-

Puding Gula Hangus atau Puding Caramel
Sumber resipi asal: hanamemories.blogspot.com
Tp dh di edit oleh saljuputih....hehehehe

Bahan-bahan
400ml susu segar/susu cair (saya letak susu cair marigold je)
5 sudu besar gula halus
3 biji telur (saya guna telur A)
2 biji telur kuning
1/2 sudu kecil esen vanila

[CaRaMeL]
5 sudu besar gula
2 sudu besar air

Optional
Buah-buahan campuran (dlm tin)

Cara-cara:-
1) Sediakan karamel: Masukkan gula ke dalam kuali & kacau smpi perang. Bila gula jd perang & berbuih, masukkan 2 sudu besar air. Masak dgn api sederhana. Tuang ke dalam loyang & ketepikan.
2) Masukkan telur & kuning telur dlm mangkuk. Sambil kacau masukkan gula sedikit demi sedikit. Kemudian masukkan susu & esen vanila dan kacau sebati. Last sekali tuang ke dlm loyang caramel tadi. Tutupkan loyang dengan 2 lapis aluminium foil. Kukus selama 30 minit. Bila dah masak, jgn buka aluminium foil & biarkan 5 minit. Kemudian bolehlah dibuka & sejukkan dlm peti ais.

1 comment:

  1. Sepertinya enak sekali rasa puding ini, ingin segera praktekkan dirumah :) thanks for share
    Pabrik Gula Mini

    ReplyDelete