Saturday, July 30, 2011

Kerabu Daging Bunga Kantan




Jom kita tgk bhn2nya....

200g daging hiris nipis (mskkan daging & air dlm pressure cooker & rebus hingga empuk lebih kurang 15 minit)- angkat & toskan.

Bhn Blend - sedikit air rebusan daging, 1 biji bwg besar, 5 biji cili padi, 2 sudu besar belacan bakar, 1 ulas bwg putih bakar, 1 biji limau kasturi (blend dgn kulit lagi sedap).

Bhn hirisan - 7 biji cili padi potong nipis, 3 biji bawang merah, timun jepun di potong pjg 2cm, sekuntum bunga kantan, 1 biji tomato (potong dadu).

Mskkan bhn blend & bhn hirisan ke dlm mangkuk & mskkan daging. Boleh juga tambahkan perahan limau @ cuka @ air asam jawa jika kurang masam. Jgn lupa...suaikan rasanya dgn gula & garam. Gaulkan hingga sebati & masukkan dlm peti ais lebih kurang 2 jam supaya daging mesra dgn air asamnya. Selamat mencuba....

No comments:

Post a Comment