Monday, August 8, 2011

Daging Goreng Rempah



Bhn:
300g daging batang pinang

Bhn Blend
1 inci halia
1 inci kunyit
3 biji bwg putih
1/2 sudu kecik jintan manis
1/2 sudu kecik jintan putih
1 sudu besar kari ayam/daging (saya guna brand adabi)
1 sudu kecik kari ikan (adabi jugak)
1 cwn air
**********************************************
1 biji bwg besar (hiris nipis)
5 biji cili padi (ikut kepedasan masing2-pedas lagi sedap)
1 biji merah @ hijau
Kacang pjg } potong serong
Jagung muda }
1 senduk kecik minyak
garam/gula

Cara:
Masukkan daging, garam & bhn blend dlm koli. Masak hingga daging empuk & air hampir kering, kemudian mskkan minyak & kacau lebih kurang 3 minit. Suaikan rasanya dgn garam & gula. Last sekali bolehlah masukkan hirisan bwg besar, cili, kcg pjg & jagung muda. Kacau jap & boleh angkat. Hidang bersama nasi panas & tambahan menu2 lain. Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment