Tuesday, March 30, 2010

Nasi goreng udang bersalut tempura




Salam sumer, hari ni tuan umah just nk n3 nasi goreng udang jerkkk. So layan jelah menu aku yg x seberapa nih ye. Menu ni sesuai bg mereka2 yg x bape nk rajin hehehehe....Pastu plk dh jd lumrah hidup....jika kluar menu nasi goreng siang2 buta nih...dh sah ler tuan umah kena virus kemalasan......betul lah tu....hehehe
Resipi x ada yeee....sbb nasi goreng udang ni pun ...aku main campak2 je, yg penting tekakku & lalingku leh terima seadanya......hehehe...Wassalam......

Monday, March 29, 2010

Karipap sardin & telur




Karipap ni mmg febret darling aku.... so bila darling suka mkn, aku pun rajin ler membuatnya. If buat kuih2 lain x ada di jelingnya.....tp klu dpt karipap rasanya x payah mkn nasi......boleh di katakan suka tahap gaban ler jgk....tp yg sbenarnya aku pun suka gak karipap ni....saja x nak ckp.....hehehehe...

Hari sabtu lagi buat karipap ni tp baru hari ni berkesempatan nk n3. Pastri aku CnP kt blog lieza sarawak tu je. Mintak ijin yoooo lieza...dh ambik baru mtk...hehehe. tp kan mmg soodap pastri ko ni.....

Bahan-bahan pastri (20-25 biji)
4 cawan tepung
3/4 cawan minyak-panaskan
3/4 cawan air - atau lebih
1 sk garam

Cara-cara :
masukkan minyak yg betul2 panas dalam tepung, kacau dgn folk, bila sejuk, kacau dgn jari sampai berderai. masukkan air. uli sampai rata sebati. bulat kecil2 sesuai utk size 1 biji karipap. bila dah siap. tutup dgn plastik tak nak kasi kering. menguna rolling pin, gelek , jgn terlalu nipis. masukkan inti dan 1 slice telur rebus & klim. goreng dengan api perlahan.

Cara aku soonang je mskkan je sumer dlm BM biar BM yg ulikan. Sementara tu blh ler buat intinya...

Inti karipap (ini caraku....)

1 tin kecil sardin
2 biji ubi kentang (potong dadu)
2 biji carrot (potong dadu)
5 biji telur (di rebus, potong 4)

Bhn Blend
2 ulas bwg putih
2 biji bwg besar
2 sudu kecil udang kering
2 sudu kecil rempah kari ikan
2 sudu rempah kari ayam
1 sudu kecil serbuk cili
segengam ikan bilis
4 biji cili padi (ikut kepedasan)
Perasa
sedikit air


cara membuatnya:

Tumis bhn blend hingga naik bau. Tambahkan air dan masukkan carrot & ubi kentang, kacau & biarkan sekejap. Kemudian mskkan sardin yg telah di hancurkan dan biarkan kentang/carrot empuk dan kering. Sejukkan...

* Sebelum klim letak 1 slice telur rebus, telur sebelah lagi sooodap.

* Penah makan kt kedai mamak karipap yg letak inti kentang + telur rebus nih.

Selamat mencuba....

Friday, March 26, 2010

Ayam goreng rempah




Ayam goreng rempah ni dh 2 hari berturut-turut aku buat, cam kemaruk ler plk nk mkn aym goreng rempah nih. Tertingat satu iklan....."goreng pun sooodap"
yang pasti mmg sooodap.....heheheeee.
Lately nih kita org dh jarang mkn yg heavy utk dinner, mkn simple2 je...just tambahkan menu chicken soup je mlm td. My darling nk diet katanya....so soooonang ler keje lps nih....x pyh fikir psl masak bagai.

Itu je ler citernya psl dinner kita org mlm td, sambil dok layan Senja Permai kt Astro.....apapun layan je menu nih....

Resipi ayam ni senang bangat...just blend je sumer kecuali ayam.

1/2 ekor ayam

Bhn2 Blend
2 inci kunyit hidup
2 inci halia
2 btg serai
4 ulas bwg putih
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu besar rempah kari ayam
1 sudu besar jintan
1 sudu besar ketumbar
3 sudu besar tepung tempura
Garam & pak aji.
Air 1 cawan
Minyak utk menggoreng

Blend sumer bahan2, pastu lumur kat ayam...perap 1/2 jam boleh ler goreng hingga kekuningan. Belen rempah yg siap blend boleh di simpan kt esbok.

Thursday, March 25, 2010

Roti kismis




Tgk sumer org dok meroti jeee......jeles plk. Mlm td kebetulan tadak benda nk buat....so aku meroti jelah. Lagipun saja nak bg BM ku keje sikit, sian kt dia sekian lama dok nyorok dlm kabinet....

My darling plk asik bising je, sejak 2 menjak ni x penah tgk buat roti dan guna BM tu. Dulu tadak BM sibuk nk BM, bila dia dh beli dok simpan je katanya...hehehheee...
Tadak masa ler nak meroti nih.....balik keje dh ler lambat mcm2 benda nk buat. Kekadang tu tunggu hari minggu je lah nk buat roti @ kuih muih ni.
Tapi akhirnya jd gak roti aku nih....sesape nk buat...tgk resipi kt bwh ni ye.

Bahan2nya:

300g tepung roti (high protein flour)
1 sudu besar susu tepung
1 1/2 sudu kecil bread improver
1/4 sudu kecil garam halus
50g gula halus
8g instant yeast
50 g mentega @ shortening
50 g kismis
1 biji telur
1/2 sudu kecil esen vanilla
120ml air
Sedikit mentega utk sapu di permukaan roti *

Cara membuatnya:

Masukkan semua bahan diatas kecuali bertanda (*) ke dalam "breadmaker", pilih setting untuk doh dan tekan "ON". Biar hingga siap.
Keluarkan doh dari bekas. Tumbuk sedikit dan bagi kepada beberapa bahagian. Bulat2 kan dan susun dalam loyang yang telah disapu mentega. Buat hingga siap.
Biarkan 30-35 minit hingga doh naik. Bakar dalam oven pada suhu 190C selama 15-20 minit atau hingga kaler perang. Keluarkan roti dari oven dan sapu permukaan roti dengan mentega. Biarkan sejuk dan hidangkan.....