Sunday, June 19, 2011

Spaghetti Bolognaise


Selamat berhari minggu buat semua blogger. Semestinya mcm2 juadah & resepi di sediakan di hujung minggu agaknya. Tapi hari ni Saljuputih x ada menu special cuma nk n3 Spaghetti Bolognaise je. Sbenarnya x plan pun nk buat, tetiba pepagi td tekak tingin nk mkn Italian Food plk. Padahal baru 3 hari lepas hby dh bawak p mkn spaghetti kt Pizza Hut tp x puas mkn, nk jgk buat sendiri......
Hby ckp lebih sedap yg buat sendiri memacam blh letak, dan kebetulan sumer bahan2 ada so buat ler utk hilangkan kempunan. Jom lunch sama....Spaghetti Bolognaise...nih..

Meh semak resipinya:-

Spaghetti di rebus 10 minit. toskan air & gaulkan dgn myk zaitun.

2 biji bwg besar (potong dadu)
2 biji bwg putih (cincang)
2 biji tomato (potong dadu)
1 cwn isi ayam (potong dadu)
2 batang sosej (hiris nipis)
1/2 tin cendawan butang (hiris nipis)
1/2 cwn isi udang (potong dadu)
1 sudu kecil lada hitam (blend)
5 sudu besar tomato puri
2 sudu besar sos tomato
garam/gula secukup rasa
1/2 sudu kecil oregano
1 helai daun bay
sedikit air
Minyak zaitun utk menumis

Cara2nya:-

Bwg besar, bwg putih di tumis hingga naik bau masukkan isi ayam, isi udang, hirisan sosej & tomato dadu. Kacau hingga sebati, masukkan tomato puri, sos tomato, oregano, daun bay, hirisan cendawan butang & lada hitam. Suaikan rasa dgn garam & gula. Kacau & biarkan mendidih kemudian boleh angkat. Siapppp...

No comments:

Post a Comment