Wednesday, April 14, 2010

Muffin Chocolate Kukus (resepi mak lang)




Muffin ni buat utk buah tangan balik umah mak mertua baru-baru ni. Puas dok pk nk buat muffin apa, pastu terjumpa ler resipi muffin mak lang nih. Tgk resipi senang je...so try ler buat, alhmadulillah muffin ku cantik, sumer mekar2 setaman. Aku just CnP je resipi kt blog mak lang. Apa2 pun tima kasih mak lang resipi nih, mtk halal ye. Jom layan.....

MUFFIN CHOC. KUKUS (resepi mak lang)

Bhn A

2 cwn susu cair
1 cwn myk @ 250g butter cair
1 3/4 cwn gula castor
1 biji telur
2 sudu besar susu pekat (yg ni tambah sndiri)

Bhn B - ayak

250g tepung superfine @ gandum
50g serbuk koko
1st bpowder
1st sbikarbonat
1sb emulco
chocolate rice utk hiasan (yg ni tambah sendiri)

Cara

Satukan A dan kacau sebati, guna whisker saje
Masukkan B dan gaul rata .Kukus 10 minit. Utk hiasan taburkan chocolate rice.

Tips :

Utk dptkan muffin mekar setaman, air kukusan hendaklah dipanaskan hingga mendidih dengan api besar dan jarakkan ruang muffin antara satu sama lain supaya kesemua muffin masak dgn elok.

Kerang Herba Stim



Kerang herba stim nih aku tgk kt WARUNG KITA astro 2 minggu lepas. Cam berkenan je menu simple nih...So apa lagi, aku try ler buat....rasanya ok jgk. Tapi....dia x bg detail bhn2 dlm menu tu, just bg secara rambang je. Tp sempat ler aku tulis apa yg farouk dok sebut bhn2nya tu. Terlebih terkurang pada bhn2 tu....aku main agak2 je...

Selalunya aku buat yg versi rebus letak daun limau purut, serai & garam je. So saje je aku nk rasa apa kelainan kt kerang herba ni plk.....hehehehe.

Rasanya mmg ada sedap, sbb aroma dedaun dh melekat kt kerang tu. Pada kengkawan yg nk rasa apa kelainannya...try ler buat ye....meh kita tgk apa bahan2nya.......

Bhn2:
1/2 kg kerang
50 sen daun kesum (di potong kasar)
Sekuntum bunga kantan (di hiris kasar)
2 btg serai (di hiris nipis)
4 helai daun limau purut (di carik2)
2 ulas bwg putih }
1 labu bwg besar } di mayang halus
1 inci halia }
1 helai daun kunyit } *daun kunyit saje tambah*
Garam
1 sudu kecil serbuk cukup rasa (yg ni pun saje tambah)

Aluminium foil
Sos cili thai + kacang tumbuk

Cara:

Letak aluminium foil dlm pinggan tahan panas, masukkan campuran daun2 & kerang di selang seli dgn daun tu sumer. pastu taburkan garam & serbuk cukup rasa. Tutup dan bungkus kerang tu tadi dgn aluminium foil dan kukus kerang lebih kurang 15 minit. Hidang dan mkn bersama sos cili thai + kacang tumbuk.

Friday, April 9, 2010

Popiah Vietnamese




Jom kita try menu vietnam plk.....buatnya x susah pun...cuma kena beli rice paper tu jerk. Tapi rice paper ni susah tul nk cari, bukan sumer kedai ada jual benda alah nih. Dah berbulan jgk ler aku dok mencari....ntah cam ner terjumpa kt satu kedai. So apa lg beli ler lebih sikit buat stok kt umh.
Ini semua gara2 p jenjalan blog hana ler nih.....tgk dia buat popia nih...cam tingin plk. Just aku CnP je kt umh hana. Mtk halal hana ye....

Bahan-bahan
4 helai daun salad
1 lobak merah, diparut@potong pjg
1 timun, dipotong memanjang
8 ekor udang, direbus dan buangkan kulit

Daun sup atau daun mint ikut selera masing2
crab stick - rebus dulu

4 helai Rice Paper
Sos: sos chili thai

Cara-cara
Rendam 1 helai rice paper dalam air suam seperti dinyatakan kat pkt.
Letak rice paper tadi di atas pinggan, susun bahan2 diatasnya dan balut macam popiah.
Potong dua jika suka, dihidangkan segera atau simpan dlm bekas.

Thursday, April 8, 2010

Cream puff




Ini ler hasilnya cream puffku.....1st time buat mmg x bape nk menjadi. Kali ke 2 buat mmg cukup puas hati. Tak sangka plk hby pun suka cream puff nih. Pastu secara kebetulan ada kenduri doa selamat kt umah adikku so aku bwk ler cream puff nih sbg buah tangan.
Yg kelakar tu siap ada org nk order....hehehehe. Tapi x ambik order pun....aku buat pun sekadar memain je, bukan nk meniaga.

Resipi ni sbenarya aku godek2 dan refer kat Yani MYR tu, aku amat btima kasih kt yani psl resepi nih. Tapi resipi ni aku dh gandakan, nk lagi byk gandakan bhn2nya. Intinya buat ikut caraku je....yg penting sooodap.....jom layan resipi nih....

Bahan-bahan (anggaran 25 biji) - if nk byk just gandakan je bhn2 tu.
200ml air
90g butter - suhu bilik, potong kecil
120g tpg gandum
4 biji telur size A (200g)

Cara-cara:
Panaskan air + butter hingga mendidih masukkan tpg gandum dan kacau cepat hingga sebati dan tutup api. Masukkan telur dan kacau hingga sebati (guna hand mixer, lagi cepat). Dan boleh masukkan ke dlm piping beg dan paipkan di atas loyang yg menggunakan nozel cream puff. Bakar selama 10-15 minit sehingga kulitnya menjadi warna keemasan suhu 175'c.

Utk inti:
2 cawan air
1 cwn air soya jagung (dlm kotak)
Susu pekat sesedap rasa (hingga manis)
3 sudu besar tpg kastad
2 sudu besar tpg jagung
1 sudu besar majerin
secubit garam

Cara cara:
Cmpurkan semua bahan untuk inti dlm piyuk dan kacau di atas api sehingga pekat. Tutup api dan biarkan ia sejuk. Masukkan dlm piping beg dan paipkan dlm kulit cream puff (cream puff di belah dua tanpa putus)..... dan sedia utk dihidangkan...

Thursday, April 1, 2010

Besday Anis Dania






Ni masa majlis birthday party anak buah kesayangan ku....Anis Dania. Mmg meriah...... biasa ler bebudak...klu birthday party very excited.

Sambal berasap


Nama sambal berasap tu sbbnya bila mkn berasap telinga kepedasan....hehehe tp soodap mkn dgn nasi panas2 nih....nk buat pun sooonang. Just letak...

Segengam cili padi }
Segengam ikan bilis } blend kasar & tumis
2 biji bwg putih }
2 biji bwg besar }
1 kiub ayam
perahan limau nipis
gula garam

Tumis bhn blend & last sekali masukkan kiub ayam, gula, garam & perahan limau